Vad innebär egentligen ett privat lån?

Ibland behöver man låna pengar. Det kan vara för att kunna köpa en bil, renovera hemmet eller införskaffa sig ny hemelektronik. Ett privatlån, som även kallas för blancolån, kan därför vara alltifrån att du vill köpa dig något nytt till att du vill bygga om ditt hus. Privata lån kan benämnas på olika sätt beroende på vilken bank du tillhör, exempelvis fritidslån, renoveringslån osv, men gemensamt för alla dessa lån är att det inte krävs någon säkerhet.

Din ekonomiska situation samt din förmåga att kunna betala tillbaka lånet avgör hur mycket pengar du får låna. Summan varierar från bank till bank men när du väl ansöker om ett privat lån genomförs vanligtvis en kreditprövning. När denna kreditprövning är genomförd, av olika banker och låneinstitut, så bestäms om du blir erbjuden hela eller delar av det sökta lånebeloppet.
Även om du skulle bli sjuk eller arbetslös är det viktigt att kunna betala både amortering och ränta på ditt lån. Tänk därför igenom ordentligt gällande hur mycket du behöver och kan låna.

Vad bör man tänka på vid privata lån?

Först och främst är det viktigt att jämföra räntorna som de olika bankerna har att erbjuda. Räntan är beroende av ju hög risk banken anser att det är att låna ut pengar. Med andra ord är räntan individuell och varierar beroende på personliga förutsättningar och bankernas riskanalys av dig som låntagare. När du jämför räntorna hos de olika bankerna är det viktigt att räkna ut den effektiva räntan. Detta innebär att samla samtliga kostnader (ränta, avi- och faktureringsavgifter samt eventuell uppläggningsavgift) för att kunna genomföra en rättvis prisjämförelse bankerna emellan.

Amortering är den typ av återbetalning som görs för ett privatlån och genomförs vanligtvis via månadsvisa delbetalningar. Förutom amortering betalas även ränta och eventuella avgifter månadsvis till banken, men dessa fungerar inte som återbetalning på lånet utan endast som kostnader. Återigen är det därför viktigt att jämföra med olika banker gällande hur stora kostnader ditt lån kommer innebära för dig.